Az alumínium eloxálás lépései

A munkadarabokat megfelelő felszerszámozás után a zsirtalanító fürdőbe mártjuk, végül semlegesítés következik. Célja: Fémtiszta, előkezelt felület.
Erre a célra kialakított eloxáló kád vezető sínére akasztva történik, híg 20%-os kénsav oldatba mártva elektromos áram segítséggel. Célja: Mesterséges porózus oxid réteg kialakítása
Az anódos oxidréteg póruscsatornái a színezéket abszorbálják, ezt felhasználva lehet előállítani a jó minőségű, élénk színű felületeket, amihez szerves színezőanyagot tartalmazó oldatot használunk megfelelő festékkoncentrációban
A korrózióállóság és a színezett felület színtartósságának növelésére a bevonat póruscsatornáit tömíteni kell. Célja: Lezárja, tömíti az eloxált felületet, ezáltal tartósabb, ellenállóbb lesz

Az alumínium eloxálás előnyei

  • Megvédi az alumínium felületét a további korróziótól
  • Az alumínium felületkezelés esztétikai felületet ad a terméknek
  • Javítja az alumínium felületét (keményebb felület)
  • Az eloxálás az alumínium felületében alakítja ki a réteget, nem a felületére kerül, ezáltal sokkal jobban véd mint pl. a festés /kromátozás nélkül/ mert az később könnyen lepattoghat
  • Alumínium felületkezelés javítja az alumínium tulajdonságait pl. hűtőbordák esetében-hőleadás, vezetőképesség

 

Vegyi felületkezelés, vegyi korrózióvédelem

A vegyi korrózióvédelem az ipari fejlődésben élenjáró gépipar területén nagyon fontos szerepet tölt be. Mi is a korrózióvédelem?

Egyre több nehéz, -közép, -kisgépipari kész, vagy félkész terméket gyárt Magyarország hazai ill. külföldi (elsősorban az UNIÓ országaiba) piacokra. Az egyre szigorodó minőségi követelmények, valamint az erős konkurencia"harc" miatt a lehető legtökéletesebb termékek előállítására kell törekedni, amiben a vegyi felületkezelés sarkalatos pont.

Hiszen az áru minőségi állandóságát biztosíthatjuk egyszerű csomagolással is, ami ugyan megvédi a fizikai hatásoktól, de mi a helyzet a kémiai hatások elleni védelemmel? A vegyi korrózióvédelem erre nyújt megoldást. Ugyanis a késztermékek szállítása közben, vagy a raktárban való tárolása közben is jelentős korróziókár keletkezik a fémek felületén. A külső hatásokból származó korróziót kémiai hatások /gázok, folyadékok/,elektrokémiai /lúgok, savak, sók vizes oldatai -elektrolitok / hatására is bekövetkeznek!

De még a fémek megmunkálásához használt idegen vegyi anyagok - mint az ásványi, növényi, vagy mindkettő keverékéből, hűtési célból előállított emulziók, kenőanyagok stb. - is hosszabb tárolás során korróziót okozhatnak a munkadarabokon, amit a vegyi felületkezelés meggátolna.

Belátható tehát annak fontossága, hogy megfelelőképpen megvédjük termékünket a korróziótól, hiszen elvárható, hogy az alapanyagok és a megmunkálás, munkaerő bére stb. költségek, a rengeteg belefektetett munka ne vesszen kárba mondjuk a raktárban való vegyi felületkezelés nélkül tárolt munkadarabokon keletkezett korróziókárok miatt. Szerencsére a felvevő piac felismerte a fent leírtak fontosságát, és igényli, hogy a termék kémiai hatások ellen védve legyen, tehát fontos, hogy a korrózió előidézte károkat lokalizáljuk, vagy teljesen kiküszöböljük, amire a leginkább a vegyi korrózióvédelem szolgáltatására szakosodott cégek a legalkalmasabbak.

Cégünk az alumínium védelmére szakosodott, ami szaknyelvre fogalmazva az alumínium eloxálását jelenti.

Óvja termékeit a vegyi korrózióvédelem technológiájával!